3 tips om je kind zijn of haar eigen kleren te laten kiezen

Opgroeiende kinderen dromen van zelfstandigheid. Vanaf een bepaalde leeftijd kiezen ze dan ook liever zélf wat ze dragen. Maar opdat je kind niet met een outfit naar buiten stapt waar zelfs Pippi Langkous van zou gruwelen: drie handige tips om je kind zijn eigen kleren te laten kiezen.

Ga samen winkelen

Je kind wilt graag een eigen stijl ontwikkelen. En daar is niets mis mee. Gun hem of haar daarom ook inspraak in de kleren die je koopt. Of beter nog: laat hen zelf beslissen in de winkel. Want het is net je zoon of dochter die moet schitteren in een outfit, en niet jij.

Wil je toch nog een beetje de touwtjes in handen houden als je kind zijn eigen kleren kiest? Beperk de keuzemogelijkheden dan telkens tot 2 stuks. Zo laat je hen in de winkel bijvoorbeeld kiezen tussen 2 T-shirts. Zij hebben het gevoel dat ze inspraak hebben, maar in realiteit heb jij de voorzet gegeven.

Hoe je het verder tijdens het shoppen leuk houdt, kan je dan weer in deze blog lezen.

Introduceer setjes in de kleerkast

Dit is de beste tip die je ooit zal krijgen. Want setjes besparen zowel jou als je kind heel wat keuzestress.

Hoe werkt het? Ga naar je favoriete noba-winkel en koop in plaats van losse kleren, enkel setjes. Dit kunnen boven- en onderstukken zijn die goed bij elkaar passen. Of enkele goede basics die met vele stukken te combineren zijn.

Eenmaal thuis hang je deze setjes, al dan niet inclusief accessoires, in de kleerkast. Zo hoeft je kind ’s morgens maar een kapstok uit de kast te nemen en voilà… Een complete outfit!

Shop eens thuis

Maar setjes maken hoeft niet per se met nieuwe kleren te gebeuren. Organiseer één woensdagmiddag per maand een ‘shopmomentje’.  Installeer je samen met zoon- of dochterlief voor de kleerkast, haal alle kledij eruit en sorteer per categorie (broeken, T-shirts, truien, …). Vervolgens kiezen jullie om de beurt een kledingstuk en gaan jullie op zoek naar een ander stuk dat erbij past.

Door dit samen te doen heb je toch nog inspraak en kan je in geval van ‘nood’ altijd bijsturen. Hang daarna alle setjes op kapstokken en je kind kan er weer enkele weken tegen. Bovendien beperk je zo de kans dat je zoon in de winter een korte broek wilt aantrekken, of je dochter naar school wilt in een prinsessenkleed.

Ook kom je tijdens deze speurtocht heel wat kleren tegen die kunnen verhuizen naar de kast van broer of zus. Of kleren die simpelweg weg mogen. Meer plaats in de kleerkast én een goed overzicht over alle outfits. Win-win!

Wij staan voor je klaar

Je kind een toffe outfit laten samenstellen vraagt wel wat oefening en creativiteit. Dat er soms al eens een ‘creatieve’ outfit passeert, hoort er nu eenmaal bij. Veel belonen en complimentjes geven bij de juiste keuzes helpt hen al een heel eind op weg. Kan jij of je zoon of dochter nog wel wat toffe kledingtips gebruiken? Spring eens bij ons, wij helpen jullie graag op weg!