7 tips om je favoriete kledij langer mooi te houden

Een geslaagde koopjesjacht achter de rug? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe aanwinsten. Assistent shopmanager Christel van noba Bilzen deelt 7 handige tips om je kleding langer mooi te houden.

1. Opgepast met veiligheidsspelden

Heb je net een nieuwe outfit op de kop getikt? Dan wil je 'm natuurlijk zo snel mogelijk dragen. Maar eerst: hup, je wasmachine in! Al let je in dat geval best op. Vaak bevatten nieuwe stuks nog veiligheidsspeldjes. En die kunnen roesten wanneer ze samen met je nieuwe kleren in je wasmachine belanden. Het gevolg? Vlekken die je maar moeilijk kan verwijderen. Check nieuwe kledingstukken dus altijd zorgvuldig vooraleer je ze wast.

2. Voorzichtig met wassen

Vaak wassen mensen een kledingstuk al na één keer dragen. Maar te veel wassen zorgt er net voor dat het ook sneller verslijt. Ruikt je outfit nog fris? Durf 'm dan gerust twee of drie dagen na elkaar te dragen.

Is het toch tijd om te wassen? Was kledingstukken dan zoveel mogelijk op een lagere temperatuur. Een warmere temperatuur laat ze sneller verslijten en vergroot de kans op krimpen. Was daarnaast ook zoveel mogelijk binnenstebuiten. Zo houd je de buitenkant langer mooi.

3. Voeg een kopje koffie toe

Donkere kleuren mogen niet in je kleerkast ontbreken. Het enige nadeel: na een paar keer wassen kunnen ze vaal worden. Wil je de donkere kleur weer naar voren laten komen? Giet dan een kopje sterke, zwarte koffie bij je spoelwater. De kleuren zullen in dat geval weer intenser uit je wasmachine komen.

4. Hang kleren juist op

Sommige kledingstukken hang je beter op een kapstok, anderen vouw je dan weer beter op. Zo zijn truien, vesten, T-shirts en wollen kleding meestal gemaakt van rekbare stoffen die uit model kunnen raken als je ze ophangt. Kledingstukken zoals blazers, jurkjes en blouses horen dan weer wél thuis op een kapstok, omdat ze sneller kreuken. 

5. Laat de droogkast achterwege

Kleding verslijt een stuk sneller in de droogkast. Laat je favoriete kledingstukken dan ook zoveel mogelijk in de buitenlucht drogen. Of hang ze – vooral dan in het geval van donkere kleding - op een rekje binnenshuis. Zo vermijd je dat ze vaal worden door de zon. Bovendien is natuurlijk drogen niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor het milieu. Win-win!

6. Stomen

Wanneer je op een hoge temperatuur strijkt, dan kan het hete ijzer delicate stoffen aantasten. Stomen is in dat geval een veiligere optie. Op zoek naar een goedkope optie? Hang je kleren dan eens in de badkamer op terwijl je een warme douche neemt. De warme damp zorgt in dat geval voor een gelijkaardig effect.

7. Kies voor kwaliteit

Het is natuurlijk logisch, maar toch het vermelden waard: kwalitatieve kledij gaat langer mee. Soms is het beter om te investeren in een duurder kledingstuk dat langer meegaat in plaats van een goedkoop kledingstuk dat al na enkele keren dragen versleten is. Investeer in dat geval in kwalitatieve basics, aangezien die niet afhankelijk zijn van trends.

Nog kledingtips nodig? Wij staan voor je klaar!

Heb je nog kledingadvies nodig? In onze noba winkels in Hasselt, Bree, Bilzen, Zandhoven en Tielt-Winge helpen onze verkoopsters je met heel veel plezier verder. Kom je langs in noba Bilzen, dan sta ik steeds voor je klaar.   

ass_shopmanager_christel.jpg