6 tips om komaf te maken met een jeukende wollen trui

Ons favoriete kledingstuk op een koudere dag? Een wollen trui! Comfy, zacht en heerlijk warm. Het enige nadeel: wollen truien durven al eens te kriebelen. Gelukkig weet verkoopster Nicole van noba Bree raad! Ontdek haar 6 tips om komaf te maken met een jeukende wollen trui.

2019-09-14_noba_jeugd_full_psd_001.jpg

1. Kies het juiste type wol

Nee, wol is niet altijd hetzelfde. Er bestaan heel wat verschillende varianten, afhankelijk van het soort schaap. De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!

2. Doe een quality check

Wil je zeker zijn dat je trui gemaakt is van goede wol? Zoek dan naar het Woolmark teken: een certificaat dat afkomstig is van de Woolmark Company. Dat labeltje garandeert dat de wol getest en goedgekeurd werd in een onafhankelijk labo. Een duidelijke quality check om een kriebeltrui te vermijden!

3. Check de samenstelling

Ook de samenstelling van je wollen trui kan bepalen of ‘m al dan niet gaat jeuken. Soms proberen kledingmerken de kosten wat te drukken door de wol te mengen met een aantal synthetische stoffen. Acryl bijvoorbeeld. Die wolmix zorgt ervoor dat je kledingstukken goedkoper op de kop kan tikken, maar kan wel een jeukend gevoel geven. Idealiter koop je een trui die voor minstens 30% van wol is gemaakt.

4. Voeg een scheutje azijn toe

Toch een kriebelende trui gekocht? Azijn to the rescue! Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.

5. Leg ‘m een nachtje in de diepvriezer

Een andere lifehack om komaf te maken met een kriebeltrui: laat ‘m een nachtje in de diepvriezer doorbrengen. Maak in dat geval je trui eerst wat nat, leg ‘m in de vriezer en laat de dag erna rustig ontdooien. Het resultaat? De vezels zullen samentrekken, waardoor ze een stuk minder prikken.

6. Gebruik conditioner

Conditioner enkel voor je haar? Think again! Door conditioner in je trui te masseren, maak je ‘m instant zachter. Dompel je pull onder in koud water en druk het water er vervolgens weer uit. Breng daarna de conditioner aan, laat ‘m even intrekken en druk de conditioner er weer uit. En daarna? Gewoon wachten tot je trui weer droog en heerlijk zacht is!   

Nog op zoek naar een wollen trui die niet jeukt? Ik help je graag verder in noba Bree. Of spring binnen in een van onze andere noba winkels, waar onze verkoopsters steeds met advies voor je klaarstaan.  

verkoopster_nicole_1.jpg