4 kledingtips voor sollicitatiegesprekken

1112_1113.jpg

Ben je klaar om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan? Dan is een gepaste outfit tijdens je sollicitatiegesprek natuurlijk essentieel. In dit artikel vertelt Veroniek van noba Hasselt je waar je best rekening mee houdt bij het kiezen van je kleding.

Vorm een beeld van de bedrijfscultuur

Voor je de outfit voor je sollicitatie gaat uitkiezen, is het belangrijk om een beeld te krijgen van welke ‘dress code’ er heerst binnen het bedrijf waarvoor je wil werken. Iemand die solliciteert voor een job als advocaat zal zich namelijk veel deftiger moeten kleden dan iemand die solliciteert voor een job als verkoopster, want dan moet je outfit laten zien dat je op de hoogte bent van de laatste mode-trends.

Ga je voor een heel formele look, of eerder voor een casual-chique of trendy look? Alles hangt af van de norm binnen het bedrijf, maar natuurlijk ook van waar jij je comfortabel in voelt.

4 basisregels voor het kiezen van je outfit

1.     Kies kleding waar jij je goed in voelt

Je mag je nog zo gepast kleden als je wil, als je je niet comfortabel voelt in je outfit, gaat je gesprekspartner dit waarschijnlijk opmerken en kom je ook niet zo goed over. Kies dus kledingstukken die goed passen en jouw figuur complementeren waardoor je je zelfzeker voelt.

2.     Ga voor neutrale kleuren indien je gekleed voor de dag moet komen

Een van de basisregels voor kleding tijdens zo een sollicitatie: kies bij voorkeur altijd kleding in neutrale zachte kleuren zoals ecru, beige, taupe of natuurlijk donker blauw of zwart. Deze kleuren stralen zakelijkheid, rust, en loyaliteit uit. Vermijd opvallende kleuren die de aandacht van je gezicht zullen afleiden, wil je toch met iets kleur combineren, ga dan voor pastel-tinten.

23a1147-01-01.jpeg 23a1009-01-01.jpeg 23a1113-01-01.jpeg

3.     Kies de juiste stoffen uit

Naast kleuren, zijn stoffen een belangrijk aandachtspunt. Er is niets minder aangenaam dan zweetgeuren tijdens een belangrijk gesprek. Kies daarom best een bovenstuk in een ademende stof zoals katoen of linnen en vermijd synthetische stoffen. Het nadeel van natuurlijke stoffen is dat het redelijk snel kreukt, dus ga er zeker nog eens met het strijkijzer over voor je vertrekt naar je gesprek.

4.     Overdrijf niet met accessoires

Onze laatste tip is om niet overboard te gaan met accessoires. Laat die hoed, pet of sjaal dus thuis en draag niet te veel juwelen. Ga voor een fijne ketting, subtiele oorbellen of een mooie armband, maar draag niet te veel tegelijk. Ook je schoenkeuze zegt veel over wie je bent, denk er goed over na.

Kom jouw sollicitatieoutfit shoppen

Nog snel een outfit kopen waar jij je top in zal voelen? Breng een bezoekje aan je dichtstbijzijnde noba-winkel en ontdek onze uitgebreide collectie kleding van meer dan 50 modemerken voor dames en heren. Kom je langs bij noba Hasselt? Dan toon ik je graag onze collectie(s)!

hasselt_verkoopster_veroniek_0.jpg